TSEKINPAIMENKOIRA


Tsekinpaimenkoira on keskikokoinen koira, jolla on pitkä säänkestävä turkki ja vilkas temperamenttinen luonne. Koira on ystävällinen ja lojaali omistajalleen ja perheelle, etenkin lapsille. Puolustaessaan koira on peräänantamaton, ketterä ja rohkea. Se on monikäyttöinen ja erittäin oppimiskykyinen, joten se sopii erinomaisesti paimenkoiraksi, agilityyn, pelastastuskoiraksi ja moniin PK-lajeihin. Sen erinomaisen hajuaistin avulla se on ihanteellinen pelastustyöhön.

Tsekinpaimenkoira on luonteeltaan eloisa, reaktioiltaan nopea, mutta ei äkkipikainen. Melko rauhallinen, tarkkaavainen, helposti käsiteltävä ja mukautuvainen. Vaatimaton ja sitkeä. Lapsirakas ja siksi miellyttävä perhekoira. Peloton, hyvähermoinen ja erityisen valpas vartioimaan.


​Tsekinpaimenkoira on Pohjoismaisen Kennelunionin hyväksymä rotu eli pääsee Suomessa kokeisiin ja näyttelyihin. FCI hyväksyi rodun väliaikaisesti vuonna 2019. Tsekinpaimenkoira sai kilpailuoikeudet kansallisiin palveluskoirakokeisiin 1.1.2014.


Suomessa tsekinpaimenkoiria voi nykyään nähdä melkeinpä lajissa kuin lajissa. Rotu on monipuolinen, helposti ohjattavissa sekä motivoitavissa. Rodun edustajia on Suomessa kisannut mm. palvelus- ja pelastuskoirapuolella, TOKO:ssa, VEPE:ssä, agilityssä sekä rally-tokossa. Myös paimennuksen harrastajia löytyy.


Yleisesti ottaen voidaan olettaa, että tutkimusten myötä tsekinpaimenkoirilla esiintyy samoja sairauksia kuin monilla muillakin koiraroduilla. Populaation pienen koon vuoksi tutkittua tietoa ei ole riittävästi kattavan yhteenvedon tekemiseen. Suomen Tsekinpaimenkoirat ry on mm. laatinut terveyskyselylomakkeen, jotta päästään keräämään tietoa hyvin laajalti sellaisista sairauksista, jotka on monilla roduilla yleisesti todettu perinnöllisiksi. Enemmän rodulla esiintyvistä sairauksista pääset lukemaan alla olevan linkin kautta yhdistyksemme kotisivuilta.


Kaikki jalostukseen käyttämämme koirat on tutkittu ainakin rodun PEVISAn mukaisesti. Lisäksi koirille pyritään hakemaan laajasti näyttöä käyttöominaisuuksista, luonteesta sekä ulkomuodosta. Jokainen yhdistelmä on tarkoin harkittu. Sukutaustat ovat tutkittu ja otettu ne huomioon parhaamme mukaan. Kuitenkaan emme voi taata pennuista yhtään mitään, vaikka vanhemmat olisivatkin menestyneitä, terveitä ja tutkittuja. Jokaisessa yhdistelmässä on omat riskinsä ja emme voi ennustaa millainen koira pennusta kasvaa.


Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita